Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ



            Φίλοι και συνάδελφοι,
Από την επομένη συγκρότησης του νέου ενωτικού Προεδρείου τα μέλη του Δ.Σ. που επέλεξαν την απομόνωση άρχισαν έναν ανηλεή αγώνα με σειρά ανακοινώσεων. Στις προκλήσεις αυτές αποφασίσαμε αρχικά να μην απαντήσουμε θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ωφελούσε το Σώμα και ότι επρόκειτο για «γκρίνιες» του ηττημένου που δεν θέλει να αποδεχθεί την ήττα του. Δυστυχώς οι συνάδελφοι επιμένουν σε μια σειρά προκλητικών δηλώσεων και συμπεριφορών που χρήζουν και των κατάλληλων απαντήσεων.

Εξέδωσαν λοιπόν αρχικά την από 10-6-2016 ανακοίνωσή τους για δήθεν παραβίαση δημοκρατικών αρχών στην Ένωση. Τι λένε λοιπόν με την ανακοίνωσή τους; Πρώτα ότι όποιος κατέρχεται ως «υποψήφιος Πρόεδρος της Ένωσης» θα πρέπει μετά τις εκλογές να στηρίζεται οπωσδήποτε από τα μέλη της ομάδας του και να ψηφίζεται ως Πρόεδρος της Ένωσης. Και τούτο ανεξάρτητα από τις ψήφους που έλαβε ο «υποψήφιος Πρόεδρος» στις αρχαιρεσίες της Ένωσης. Κατ’ αρχήν να θυμίσουμε στους 7 συναδέλφους ότι ο όρος «υποψήφιος Πρόεδρος» δεν αντιστοιχεί σε καμία διάταξη του Καταστατικού, που προβλέπει συμμετοχή ισότιμων υποψηφίων. Κατά δεύτερον ο επικεφαλής της ομάδας τίθεται στην κρίση των συναδέλφων που ψηφίζουν, όπως και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι. Το να επιμένουν να θεωρούν ότι ο επικεφαλής τους θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι και Πρόεδρος της Ένωσης, ανεξαρτήτως των ψήφων που έλαβε, δείχνει τουλάχιστον περιφρόνηση της βούλησης των συναδέλφων και άγνοια βασικών δημοκρατικών αρχών. Ο επικεφαλής της ομάδας τους έλαβε 449 ψήφους, δηλαδή λίγο παραπάνω από τους μισούς σε σχέση με τους πρώτους και βρέθηκε στην 10η θέση. Παρά ταύτα επιμένουν ότι θα έπρεπε να υποστηριχθεί και να αναλάβει τη θέση του Προέδρου της Ένωσης.
 Στη συνέχεια κάνουν έναν πολύ ενδιαφέροντα μαθηματικό υπολογισμό προσθέτοντας ψήφους και διαιρώντας με έδρες για να καταλήξουν στο εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να λάβουν τουλάχιστον 3 έδρες στο Προεδρείο και οπωσδήποτε τη θέση του Προέδρου. Αναρωτιόμαστε λοιπόν κατ’ αρχήν από πότε ισχύει αυτή η μαθηματική εξίσωση και δεν τη γνωρίζαμε τόσα χρόνια. Μάλλον δεν θα ίσχυε τα προηγούμενα δύο χρόνια που οι αξιότιμοι συνάδελφοι καταλάμβαναν όλες ανεξαιρέτως τις θέσεις του Προεδρείου είτε είχαν 8 συμβούλους, είτε ήταν μειοψηφία και είχαν 7 συμβούλους (όπως έγινε την τελευταία φορά που Πρόεδρος εξελέγη η κ. Στενιώτη). Ποτέ δεν πρότειναν σε κανέναν άλλον καμία απολύτως θέση στο Προεδρείο, ούτε καν τιμητική, ούτε αυτήν του βοηθού Ταμία. Θέλει λοιπόν αρκετή δόση θράσους για να ισχυριστεί κανείς ότι «εκπαραθυρώνεται» από το Προεδρείο όταν συστηματικά και για χρόνια απαξίωνε τη μειοψηφία των 7 συμβούλων και χειριζόταν τις υποθέσεις της Ένωσης χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν.  Εμείς κάναμε κάτι το οποίο οι διαμαρτυρόμενοι συνάδελφοι ούτε καν σκέφτηκαν τόσα χρόνια και το οποίο αποδεικνύει την τεράστια διαφορά που μας χωρίζει σε ζητήματα αρχών και δημοκρατίας. Προτείναμε στην Μ. Στενιώτη που ήταν δεύτερη σε σταυρούς προτίμησης, σεβόμενοι έτσι τη βούληση των συναδέλφων και όχι τη βούληση της ομάδας τους, να αναλάβει τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου. Με περισσή έπαρση και αλαζονεία ζήτησαν ή τη θέση του Προέδρου ή καμία άλλη θέση. Φυσικά σε τέτοιες απαιτήσεις δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε.
Από τα έγγραφά τους διακρίνει κανείς μια εμμονή στις έδρες των ομάδων, φυσικά γιατί κάτι τέτοιο «βολεύει» τους υπολογισμούς τους. Μα ακριβώς η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Καταστατική Γενική Συνέλευση δεν απέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων επιθυμεί το ενιαίο ψηφοδέλτιο; (άσχετα αν ορισμένοι από μας πρότειναν διαφορετικά ακριβώς γιατί θεώρησαν υποκριτικό το ενιαίο ψηφοδέλτιο). Το ενιαίο ψηφοδέλτιο σημαίνει ασφαλώς ότι το πρώτο και βασικό κριτήριο για την ανάδειξη σε θέσεις στο Προεδρείο είναι οι ψήφοι που έλαβε ατομικά ο κάθε υποψήφιος. Ο υπολογισμός των ομάδων γίνεται άτυπα και μόνο δευτερευόντως αφού διαφορετικά θα υπήρχε παραβίαση της λογικής του ενιαίου ψηφοδελτίου και θα οδηγούμασταν να έχουμε ενιαίο ψηφοδέλτιο εφαρμόζοντας τις αρχές των χωριστών ψηφοδελτίων. Αλλά αυτά είναι μάλλον λεπτομέρειες για εκείνους που έχουν σαν μοναδικό τους ενδιαφέρον τη διατήρηση των θέσεων που μέχρι σήμερα κατείχαν.
Ο κ. Κασαλιάς εξέδωσε την ίδια ημέρα ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρεται έντονα γιατί δεν του δώσαμε προσωπικά μια θέση στο Προεδρείο. Επικαλείται μάλιστα την ιδιότητά του σαν του μοναδικού Εισαγγελέα στο ΔΣ. Θυμίζουμε κατ’ αρχήν στον κ. συνάδελφο ότι εκκρεμεί η συζήτηση στο ΔΣ του ζητήματος ενδεχόμενου ασυμβίβαστου της θέσης του μέλους σ’ αυτό με την θέση που κατέχει ως αποσπασμένος στην Ε.Υ.Π. σύμφωνα με την πρόσφατη καταστατική τροποποίηση. Συνεπώς και μόνο για το λόγο αυτό θα έπρεπε ο ίδιος να περιορίσει τις φιλοδοξίες του τουλάχιστον μέχρι να κριθεί το παραπάνω ζήτημα στο Συμβούλιο. Κατά δεύτερον πως ακριβώς τιμάται ο εισαγγελικός κλάδος με την απλή εκλογή ενός εισαγγελέα στο Προεδρείο της Ένωσης, όταν αυτός όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα για τους εισαγγελείς; Το αν τιμάμε ή όχι τους συναδέλφους και αν αγωνιζόμαστε γι’ αυτούς φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια, όπως κάναμε πριν 2 ημέρες με την έκδοση δελτίου τύπου και την στήριξη συναδέλφου εισαγγελέα που βάλλονταν από τα ΜΜΕ.
Αναφορικά με την έκδοση δελτίου Τύπου της Ένωσης μετά τις δηλώσεις του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη, τα διαμαρτυρόμενα μέλη του Συμβουλίου και πάλι προβάλουν τις αντιρρήσεις τους αφενός γιατί ζητήσαμε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αφετέρου γιατί κατά την άποψή τους οι άλλες Ενώσεις «διαχωρίζουν τη θέση τους». Προφανώς τους εξέπληξε το δελτίο Τύπου γιατί είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια να δέχονται προσβολές από την εκτελεστική εξουσία και από πολιτικούς χωρίς να αντιδρούν στο ελάχιστο αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους αυτούς που εκπροσωπούσαν (θυμηθείτε πρόσφατα τις δηλώσεις του Αν. Υπουργού Δικαιοσύνης για «πραξικοπηματίες Δικαστές»). Το δελτίο Τύπου της Ε.Δ.Ε. ανταποκρίνεται στη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων και βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την ανακοίνωση των άλλων Δικαστικών Ενώσεων, με τις οποίες έχουμε άριστη και ισότιμη συνεργασία, το ακριβώς δηλαδή αντίθετο με την τακτική του προηγούμενου Προεδρείου που μας οδήγησε στην διάσπαση και στην απομόνωση.
Κατά την χθεσινή ημέρα (Τετάρτη 22 Ιουνίου) ορίστηκε η σύγκληση ΔΣ, που θα ασχολούνταν με πολλά επείγοντα ζητήματα. Μάλιστα προς τούτο προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν για πρώτη φορά και οι Πρόεδροι 4 Εφετειακών Επιτροπών, υλοποιώντας έτσι μια από τις βασικές δεσμεύσεις μας. Τα 7 μέλη της μειοψηφίας με δύο χωριστές ανακοινώσεις τους (γεγονός που υποδηλώνει τις έντονες μεταξύ τους διαφοροποιήσεις) αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν τη συζήτηση των θεμάτων. Δεν παραστάθηκαν στο ΔΣ δημιουργώντας έτσι ζήτημα απαρτίας, αφού σύμφωνα με το Καταστατικό απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον 9 μελών για τη λήψη απόφασης. Δεν ενδιαφέρθηκαν ούτε για τον επείγοντα χαρακτήρα ζητημάτων όπως η οριοθέτηση των θεμάτων που θα τεθούν στην προσεχή συζήτηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ούτε για τα συμφέροντα των συναδέλφων, ούτε για το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό προσβάλλουν τους συναδέλφους που τους ψήφισαν για να παρίστανται στις συνεδριάσεις και όχι για να τις παρεμποδίζουν. Πέρα απ’ αυτό θα πρέπει να υπολογιστεί ότι δαπανήθηκε άσκοπα το ποσό των 1.000 ευρώ περίπου από το Ταμείο της Ένωσης για τα οδοιπορικά των μελών των Εφετειακών Επιτροπών και του ΔΣ. Ο λόγος της διαμαρτυρίας τους είναι ο ίδιος. Γιατί δεν κατέλαβαν αυτοί τη θέση του Προέδρου της Ένωσης και άλλων θέσεων στο Προεδρείο. Και για να μην επαναλαμβάνονται μονότονα έψαξαν και βρήκαν έναν ακόμα λόγο. Γιατί δεν τους ρωτήσαμε τηλεφωνικά εάν μπορούν να παρευρεθούν την ημέρα που ορίστηκε η συνεδρίαση του ΔΣ. Κανείς τους δεν επικαλείται κανένα απολύτως κώλυμα. Και πως θα μπορούσαν άλλωστε αφού 4 από τους 7 υπηρετούν και διαμένουν στην Αθήνα και συνεπώς η συνεδρίαση του ΔΣ σε ώρα εκτός υπηρεσίας (στις 16.00’) δεν τους δημιουργούσε κανένα απολύτως εμπόδιο, πολύ περισσότερο που η κλήση τους κοινοποιήθηκε 8 ημέρες πριν. Εξάλλου δεν αντέχει στην κοινή λογική το επιχείρημα να αναζητείται ημερομηνία μέσα στο 5θήμερο που να ικανοποιούνται 19 άνθρωποι ταυτόχρονα (15 μέλη του ΔΣ και 4 των Εφετειακών Επιτροπών). Τέλος πρέπει να σχολιάσουμε και τον ισχυρισμό τους ότι υποβαθμίστηκε το κύρος της Δικαιοσύνης επειδή Πρόεδρος της Ένωσης δεν είναι ανώτατος δικαστής, αλλά δικαστής του πρώτου βαθμού. Αυτό το επιχείρημα αποτελεί ύψιστη προσβολή για τους δικαστές του πρώτου βαθμού (Ειρηνοδίκες, Παρέδρους, Πρωτοδίκες, Προέδρους Πρωτοδικών) που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του δικαστικού σώματος. Δεν υπήρχε μάλλον ελλιπής εκπροσώπηση όταν Πρόεδρος της Ένωσης ήταν η κ. Στενιώτη, νεοπροαχθείσα τότε Εφέτης. Επίσης φανερώνει την προσήλωσή τους σε ξεπερασμένα στερεότυπα που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατική ανάδειξη ηγεσιών στις Ενώσεις, ανάλογα με την προσφορά του καθενός και όχι ανάλογα με τον βαθμό του στην δικαστική επετηρίδα.
Με τέτοια προσχήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της Ένωσης. Τέτοιες συμπεριφορές θα πρέπει να αποδοκιμαστούν από το σύνολο των Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκθέτουν ανεπανόρθωτα όλους μας στην κοινή γνώμη και εμποδίζουν την πρόοδο των κοινών ζητημάτων μας. Τα εμπόδια που μας θέτουν είναι προσωρινά και ξεπερνιούνται εύκολα μέσα από τις διατάξεις του Καταστατικού. Οι «απειλές» που απευθύνουν ότι «του λοιπού δεν θα παριστάμεθα σε καμία συνεδρίαση του ΔΣ, εάν προηγουμένως δεν έχετε συνεννοηθεί μαζί μας… αναφορικά με την ημέρα και ώρα αυτής» είναι άσφαιρα πυρά, αφού θυμίζουμε ότι η συμμετοχή των μελών του ΔΣ στις συνεδριάσεις του είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική. Το Προεδρείο της Ένωσης, έχοντας επίγνωση της ευθύνης που έχει επωμιστεί και με μοναδικό όπλο την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση του Δικαστικού Σώματος, θα προχωρήσει ανεμπόδιστα στην υλοποίηση των άμεσων προτεραιοτήτων του και θα ενημερώνει διαρκώς τους συναδέλφους για τις εξελίξεις.

25 Ιουνίου 2016

Για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Α’ Αντιπρόεδρος
Νικόλαος Σαλάτας, Γενικός Γραμματέας
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εκπρόσωπος Τύπου
Βαρβάρα Πάπαρη, Β’ Αντιπρόεδρος
Δημήτριος Φούκας, Αν. Γενικός Γραμματέας
Αγγελική Δεμέστιχα, Ταμίας
Ακριβή Ερμίδου, Αν. Ταμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ