Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑ στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο




ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Είναι αλήθεια ότι στο χώρο της βιβλιογραφίας,  μικρός αριθμός συγγραμμάτων ασχολείται εκτενώς με την προβληματική του κατ’ εξακολούθηση εγκλήματος, παρά μόνο γίνεται περιορισμένη αναφορά στα πλαίσια εγχειριδίων του γενικού μέρους του ποινικού δικαίου, καθώς και κατ’ άρθρων ερμηνειών του Ποινικού Κώδικα. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι το τελευταίο εκ των συγγραμμάτων  περί κατ’ εξακολούθηση εγκλήματος συντάχθηκε κατά το έτος 1997  , προτού λάβει χώρα η νομοθετική τροποποίηση διά του νόμου 2721/1999 ο οποίος άλλαξε άρδην το τοπίο του κατ’ εξακολούθηση εγκλήματος εισάγοντας νέα ακανθώδη ζητήματα σε έναν χώρο ο οποίος καθημερινά απασχολεί τη δικαστηριακή πρακτική.
Η μειωμένη συγγραφή εξάλλου συμπορεύεται με την περιορισμένη αναφορά για το κατ’ εξακολούθηση έγκλημα ακόμη και στο χώρο της διδασκαλίας του ποινικού δικαίου στα πλαίσια των προπτυχιακών σπουδών, πράγμα που συνεπάγεται την περιορισμένη κατανόηση του κατ’ εξακολούθηση εγκλήματος σε προπτυχιακό επίπεδο.
Γι’ αυτό ακριβώς κάποιες φορές,  ακούγοντας κάποιος για κατ’ εξακολούθηση τέλεση εγκλήματος, νομίζει ότι αυτό συνεπάγεται αυτομάτως δυσμενή ποινική μεταχείριση, μιας και αναφέρεται σε έγκλημα που τελέστηκε εξακολουθητικά, πολλές φορές.
Ωστόσο , η εν λόγω αντίληψη δικαιώνεται μόνο  όσον αφορά την παρ. 2 του άρ. 98 ΠΚ, δηλαδή εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας όπου τα επιμέρους ποσά αθροίζονται και το τελικό άθροισμα είναι το κρίσιμο για το χαρακτηρισμό του όλου κατ' εξακολούθηση εγκλήματος ως πλημμελήματος ή κακουργήματος. Ως προς την παρ. 1 όμως, το κατ' εξακολούθηση έγκλημα υπήρξε επινόηση νομικών του ύστερου μεσαίωνα προκειμένου εκείνος που τέλεσε πολλά εγκλήματα εξακολουθητικά να μην αντιμετωπιστεί με την αθροιστική ποινή που ίσχυε τότε αλλά να αντιμετωπιστεί ευνοικά, με μία ενιαία ποινή στην οποία θα συνεκτιμηθούν οι επιμέρους πράξεις. Στο ισχύον σύστημα συνολικής ποινής η αξία του μορφώματος του κατ' εξακολούθηση εγκλήματος περιορίστηκε, χωρίς ωστόσο να έχει εκλείψει.

Συντάκτης: Παναγιώτης Σίσκος
δόκιμος Ειρηνοδίκης, ΜΔΕ ΠοινΔικ ΑΠΘ

=====================
======================

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ