Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΤΟΧΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε.


Αθήνα, 14-3-2017
Τελικά, λίγα πράγματα είναι πιο αναποτελεσματικά από το αυτοαποκαλούμενο "Ενωτικό Προεδρείο" της Ε.Δ.Ε., το οποίο κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου έχει επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ άστοχων ενεργειών και
παραλείψεων, εκθέτοντας και δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους συναδέλφους.
Ήδη από τις αρχές του 2017, με την ισχύ του άρθρου 52 του Ν.4446/2016, συμμετέχουν δικηγόροι και όχι Δικαστικοί Λειτουργοί (Πρόεδροι Πρωτοδικών, Πρωτοδίκες και Ειρηνοδίκες), ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές των σωματείων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού τα δύο μέλη του Προεδρείου Χαράλαμπος Σεβαστίδης και Ακριβή Ερμίδου, όχι μόνο απέτυχαν παταγωδώς να αρθρώσουν κάποια σοβαρή επιχειρηματολογία, για να αποτρέψουν την ψήφιση της ως άνω διάταξης, αλλά έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν δημόσια, από το βήμα της Ελληνικής Βουλής, για ίδια ποσοστά διαφθοράς στο Δικαστικό Σώμα με τις λοιπές κοινωνικές ομάδες!
Ακολούθως, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2017, ανέκυψε το ζήτημα ανάθεσης καθηκόντων Υποθηκοφύλακα σε Ειρηνοδίκες, με το άρθρο 32 του σχεδίου νόμου "Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ,EYPATOM) 1141/2014, περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις".
Το θέμα αυτό έχει ανακύψει ήδη από το καλοκαίρι του 2016, όταν ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την "Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας", όπου προβλεπόταν η ίδρυση 41 νέων έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και η κατάργηση των άμισθων που λειτουργούν, μέσω αναπλήρωσης, από συμβολαιογράφους. Το δήθεν ενωτικό Προεδρείο, χωρίς να συγκαλέσει για ένα τόσο σημαντικό θέμα το Δ.Σ. (το οποίο, αντίθετα, συγκαλεί για το φλέγον ζήτημα των "προσκυνηματικού χαρακτήρα" εκδρομών στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης), έκανε την πρόταση για άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης, στο από 17-2-2017 έγγραφο της Ένωσης, χωρίς να διερευνήσει, τυχόν, το θέμα κάλυψης των θέσεων Υποθηκοφυλάκων στα έμμισθα Υποθηκοφυλακεία της Χώρας από τον πίνακα των επιτυχόντων Ειρηνοδικών του τελευταίου διαγωνισμού. Αναντίρρητα, η ανάθεση επιπρόσθετων και, μάλιστα, μη δικαστικών καθηκόντων στους ήδη υπηρετούντες Ειρηνοδίκες θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εκτέλεση των δικαστικών τους καθηκόντων και θα διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία των Ειρηνοδικείων.
Επίσης, το έγγραφο της Ε.Δ.Ε με αριθ. πρωτ. 99/24-2-2017 και θέμα την "κάλυψη κενών και αύξηση οργανικών θέσεων", που απευθυνόταν στον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε ως πραγματικό σκοπό και στόχο την υπαγωγή των υποθέσεων των "κόκκινων επιχειρηματικών δανείων", αντί για τα Πολυμελή Πρωτοδικεία, στα Ειρηνοδικεία.
Η παρέμβαση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο έγινε για ακόμη μια φορά δίχως να συγκληθεί το Δ.Σ., ώστε να διατυπώσουν την άποψή τους και τα δεκαπέντε μέλη του Δ.Σ. ως προς το ζήτημα της υλικής αρμοδιότητας για τη συγκεκριμένη κατηγορία υποθέσεων. Επιπλέον, δεν μας παρασχέθηκε η δυνατότητα να προτείνουμε τεκμηριωμένα – και όχι πρόχειρα και επιγραμματικά – την ανάλογη αύξηση των οργανικών θέσεων των Δικαστικών Λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Πρωτοδικεία και στα Ειρηνοδικεία, λαμβανομένου υπόψη ότι ο προτεινόμενος από το τάχα Ενωτικό Προεδρείο αριθμός των 20 Προέδρων Πρωτοδικών και των 50 Ειρηνοδικών ελάχιστα καλύπτει τις ανάγκες που θα ανακύψουν από την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της παρέμβασης, η πρακτική αυτή είναι πρωτοφανής για υποθέσεις "μείζονος σημασίας", πίσω από τις οποίες βρίσκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και γεμίζει ανασφάλεια και αγωνία τους Ειρηνοδίκες, αλλά γεννά σε όλους τους συναδέλφους όλων των βαθμών εύλογες αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί το δήθεν ενωτικό Προεδρείο της Ε.Δ.Ε να χειρισθεί στο μέλλον αποτελεσματικά τα ειδικά θέματα και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν καθημερινά κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.
Βρίσκουμε δε απολύτως δικαιολογημένες τις έντονες αντιδράσεις των συναδέλφων στα τρία μεγάλα Ειρηνοδικεία της Χώρας, Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Λάρισας, προς τα μέλη του κατ' επίφαση "Ενωτικού Προεδρείου", όταν την περασμένη βδομάδα εμφανίστηκαν για να τους παρουσιάσουν "τα κατορθώματα" των ενεργειών και των δράσεών τους.
Οι θεωρητικές διακηρύξεις για ενότητα και κοινή πορεία δοκιμάζονται καθημερινά στην πράξη, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί μόνο στείροι βερμπαλισμοί.
Χρήστος Τζανερρίκος, Πρόεδρος Εφετών
Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης
Ευάγγελος Κασαλιάς, Αντεισαγγελέας Εφετών
Χρήστος Παπαδήμας, Πρωτοδίκης
Σταματία Γκαρά-Δημουλέα, Ειρηνοδίκης
Μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ