Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΕνΑΑΔΕ: επετειακή εκδήλωση του Αρείου Πάγου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
     Αθήνα, 12 Ιουνίου 2017




Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, η επετειακή εκδήλωση για τα 182 χρόνια από την επανασύσταση του Αρείου Πάγου στην νεώτερη Ελλάδα (1835-2017).
Στην εκδήλωση συμμετείχε ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός Δικαστών και Εισαγγελέων από τα Δικαστήρια της Αθήνας και του Πειραιά (άνω των 350 ατόμων). Η Εκκλησία εκπροσωπήθηκε από τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου και Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του, Αρχιμανδρίτη κ. Χρυσόστομο και από τους Μητροπολίτες Νικαίας και Πειραιώς. Παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Σάρλης, εκπροσωπώντας τον Υπουργό κ. Κοντονή, ο οποίος απουσίαζε στο Λουξεμβούργο. Επίσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντης, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μαυραγάνης, ο Βουλευτής κ. Θεοφύλακτος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής. Επίσης, παρευρέθηκε όλη η ηγεσία της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Σακελλαρίου, η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Θεοτοκάτου και ο Αντεπίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Τόλης, η Γενική Επίτροπος των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κα Φουντουλάκη, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σισιλιάνος. Οι Προϊστάμενοι όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών Αθήνας και Πειραιά, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, λόγω απουσίας στις Βρυξέλλες του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Την εκδήλωση ετίμησαν, επίσης, αντιπροσωπεία Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου,  με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Νικολάτο και ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Κληρίδης, και η Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου της Λευκωσίας κα Παπαθωμά-Καλλιγέρου, Αντιπροσωπεία Ανωτάτων Δικαστών από το Ακυρωτικό Δικαστήριο (Cour de Cassation) της Γαλλίας και από τη Γενική Εισαγγελία της Γαλλίας, η Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σλοβακίας, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημόπουλος, η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών κα Καλλινίκου και πολλοί καθηγητές της Νομικής Σχολής. Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κα Παπασπύρου, καθώς και επίτιμοι Πρόεδροι, Εισαγγελείς και Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, οι εκδότες κ.κ. Αντώνιος και Ηλίας Λιβάνης,  ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας και γνωστοί δημοσιογράφοι. Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης και ο Πρόεδρος της Ένωσής μας κ. Γεώργιος Σακκάς, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ την εκδήλωση συντόνιζε η Γενική Γραμματέας της Ένωσής μας κα Μαρία Παπασωτηρίου, Αρεοπαγίτης.
        Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, στην αρχή της ομιλίας της ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες Δικαστικούς Λειτουργούς για την παρουσία τους. Στην κυρίως ομιλία της έκανε ιστορική αναδρομή στο θεσμό του Αρείου Πάγου κατά την αρχαιότητα από τους Μυθικούς χρόνους, την κλασσική εποχή, τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο και στο δεύτερο κεφάλαιο της ομιλίας της αναφέρθηκε στην ανασύσταση του Αρείου Πάγου στη νεώτερη Ελλάδα, το έτος 1835 και στη σημερινή του μορφή και λειτουργία.
        Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου χειροκροτήθηκε θερμά από όλους τους παρισταμένους, τους οποίους ευχαρίστησε στο τέλος της ομιλίας της για τη στήριξη, για την αγάπη και για την εκτίμηση, με την οποία την περιέβαλαν (Ολόκληρη η ομιλία της Προέδρου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου (www.areiospagos.gr), όπως επίσης και η ομιλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία αναφέρθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαχρονικά από το έτος 1835 έως σήμερα και στο τέλος της ομιλίας της παρουσίασε τη Μουσική Χορωδία «Επανοφώς», με την επωνυμία «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τους αποφυλακισθέντες συνανθρώπους μας, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το ακροατήριο, ερμηνεύοντας τραγούδια των Θεοδωράκη, Λοΐζου, Χατζηδάκη κ.λπ.
        Την επόμενη ημέρα (Σάββατο 10 Ιουνίου 2017) οι προσκεκλημένοι Δικαστές των ξένων χωρών επισκέφθηκαν το Δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου, όπου αντηλλάγησαν και αναμνηστικά δώρα και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν συνοδευόμενοι από την Πρόεδρο και  την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου, στο χώρο της Ακρόπολης. Οι ξένοι προσκεκλημένοι, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά τους για τη διοργάνωση και για τη φιλοξενία, υπογράμμισαν τη σημασία των διεθνών αυτών επαφών μεταξύ των Δικαστών.
        Η εκδήλωση αυτή, κατά γενική αναγνώριση, προσέθεσε τόσο στο κύρος του Αρείου Πάγου και των Λειτουργών του, όσο και στην εικόνα του Αρείου Πάγου στις Ευρωπαϊκές σχέσεις του, τις οποίες έχουν αναβαθμίσει η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση, παρά τις κακόβουλες προσπάθειες ολίγων ατόμων, απέδειξε για άλλη μία φορά, ότι οι προσπάθειές τους αυτές πέφτουν στο κενό και ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης (Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) απολαμβάνουν την εκτίμηση και το σεβασμό των συναδέλφων τους για τη μακρόχρονη άψογη σταδιοδρομία τους στο Δικαστικό Σώμα και ότι δεν τις αγγίζουν ορισμένα πικρόχολα σχόλια ορισμένων (και περιέργως των ιδίων πάντοτε προσώπων).

                                Εκ του Γραφείου Τύπου
                     Της Ενώσεως Ανωτάτων και Ανωτέρων
                       Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ