Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ




                                                                     ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.
                                                     Χρήστου Τζανερρίκου, Αρεοπαγίτη
                                                     Χαράλαμπου Μαυρίδη, Εφέτη
                                                     Ευάγγελου Κασαλιά, Εισαγγελέα Εφετών
                                                     Χρήστου Παπαδήμα, Πρωτοδίκη
                                                     Σταματίας Γκαρά - Δημουλέα, Ειρηνοδίκη
                                                                                               Αθήνα 17-6-2017
-------------------------------------------------------------------

   Για μία ακόμη φορά, το αυτοαποκαλούμενο ενωτικό Προεδρείο ή «το πιο ευφάνταστο κακόγουστο αστείο», όπως πολύ εύστοχα χαρακτηρίσθηκε από συναδέλφους, μας εξέπληξε με τον τρόπο που θέλησε να υπενθυμίσει την ύπαρξη του. Εξέδωσε την από 15-6-2017 ανακοίνωση με τίτλο: «Συνολική αποτίμηση του έργου της ΕΔΕ τη χρονιά που πέρασε», με το δεδομένο, όπως το ίδιο το Προεδρείο το αντιλαμβάνεται, ότι έχει επιλύσει όλα τα μείζονα προβλήματα του κλάδου μας (!!!), ώστε να χρειάζεται να κάνει τη δίκη του αποτίμηση.
    Ας δούμε λοιπόν τι πέτυχε: Ήδη, από τις αρχές του 2017, με την ισχύ του άρθρου 52 του Ν.4446/2016, συμμετέχουν, πλέον, δικηγόροι και όχι Δικαστικοί Λειτουργοί (Πρόεδροι Πρωτοδικών, Πρωτοδίκες και Ειρηνοδίκες), ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, στις εκλογές των σωματείων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού ο εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης μας Χαράλαμπος Σεβαστίδης και η Αναπληρώτρια Διαχείρισης Οικονομικών, Ακριβή Ερμίδου, όχι μόνο απέτυχαν παταγωδώς να αρθρώσουν κάποια σοβαρή επιχειρηματολογία, για να αποτρέψουν την ψήφιση της ως άνω διάταξης, αλλά έφτασαν στο σημείο, στις 14-12-2016 να μιλήσουν δημόσια, ενώπιον της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, για ίδια ποσοστά διαφθοράς μεταξύ Δικαστών και δικηγόρων! Προφανώς έτσι αντιλαμβάνονται την προστασία της τιμής και του κύρους του Δικαστικού Σώματος. Με αυτόν τον τρόπο!
     Η μόνη «επιτυχία» του Προεδρείου ήταν η αποπομπή από το Δ.Σ. του πανηγυρικά εκλεγέντος Εισαγγελέα Εφετών Ευάγγελου Κασαλιά, με πρωτοφανείς αντικαταστατικές διαδικασίες, που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν στα ήθη της Ένωσής μας, επικαλούμενοι ότι, κατά παράβαση της παρ. 7α του άρθρου 15 του καταστατικού της, ασκεί καθήκοντα σε υπηρεσία που υπάγεται στην εκτελεστική εξουσία, αντί, ως όφειλαν, να θέσουν το θέμα του συμβατού ή μη του τελευταίου ως μέλους του Δ.Σ. στην επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση, όπου και μετά βεβαιότητας θα καταδεικνυόταν ότι ο Ευάγγελος Κασαλιάς ασκεί στην Ε.Υ.Π. καθήκοντα Εισαγγελικού Λειτουργού, έθεσαν το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ., όπου και είχαν την πλειοψηφία.
     Δυστυχώς για το Προεδρείο, αλλά και για όλους τους Δικαστικούς Λειτουργούς μέλη της Ένωσης, καμία άλλη επιτυχία δεν είχε κατά το πρώτο έτος της θητείας του. Αντίθετα με τα όσα αναφέρουν στην αρχή της ανακοίνωσής τους τα μέλη του, ποτέ δεν τέθηκε θέμα ανάκτησης του χαμένου, όπως αναφέρουν, κύρους της Ένωσης, δεδομένου ότι ποτέ δεν χάθηκε το κύρος της από το προηγούμενο Προεδρείο. Ούτε, βέβαια, εσωστρέφεια υπήρξε, δεδομένου ότι, κατόπιν συνεχών επαφών του προηγούμενου Προεδρείου με ανώτατα στελέχη της εκτελεστικής εξουσίας και με το Προεδρείο της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών, εκδόθηκαν διεθνή ψηφίσματα υπέρ του δικαίου των θέσεών τους και ευοδώθηκαν όλα τα οικονομικής φύσεως αιτήματα των Δικαστικών Λειτουργών. Όσον αφορά δε τη διοργάνωση εκδρομών (υπό το μανδύα συνεδρίων) και τη διανομή φορητών υπολογιστών, πέραν του ότι δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιό λόγο τα ανωτέρω συνιστούν εσωστρέφεια, τα μέλη του νυν Προεδρείου αφενός μετείχαν ασμένως στις εκδρομές, αφετέρου δεν αρνήθηκαν να παραλάβουν τους υπολογιστές, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, τους ντρόπιασε. Όσον αφορά δε τις 88 ανακοινώσεις και τα 20 δελτία τύπου που εξέδωσαν, εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιό το αποτέλεσμά τους. Τους ευχόμαστε, μέχρι το τέλος της θητείας τους, να έχουν εκδώσει 1.000 ανακοινώσεις και 500 δελτία τύπου, αν αυτό τους ικανοποιεί. Όσον αφορά τη διοργάνωση της μεγαλύτερης Γενικής Συνέλευσης που επικαλούνται, με την οποία, όπως ισχυρίζονται, συσπείρωσαν όλους τους συναδέλφους, ας αναλογισθούν ότι στη Συνέλευση αυτή για πρώτη φορά δεν κάθισαν στο κέντρο της πρώτης σειράς των προσκεκλημένων η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, λόγω εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εσωτερικών (!) ενώ υπήρξε και ασεβέστατη συμπεριφορά στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε όλους τους συναδέλφους, όσο και στον Πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων, που αποχώρησε από τη Συνέλευση και εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους Εισαγγελείς να είναι μέλη μόνον της Ένωσης Εισαγγελέων, που τους εκπροσωπεί, όπως ανέφερε: «με σύνεση και μέτρο αρετής».    
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το σημερινό Προεδρείο της Ένωσής μας, πέραν της αποπομπής Κασαλιά, δεν έχει καμία άλλη επιτυχία να προβάλει. Τόσον η καταβολή του 50% των αναδρομικών όσο και η αναγνώριση του αφορολόγητου του 25% των αποδοχών μας, αλλά και η αναγνώριση της συνταγματικής βάσης του μισθολογίου μας, μετά την έκδοση των υπ΄ αριθ. 88 και 89/2013 αποφάσεων του Μισθοδικείου, οφείλονται αποκλειστικά στα Προεδρεία της τετραετίας 2012 - 2016 και, ειδικότερα, στις άμεσες, καίριες και αθόρυβες ενέργειες της τότε Προέδρου της Ένωσης και νυν Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλής Θάνου - Χριστοφίλου, γεγονός που όλοι οι συνάδελφοι γνωρίζουν και αποδέχονται. Ο ρόλος του «ενωτικού» Προεδρείου», που έκλεισε ένα έτος  θητείας, δεν είναι να θεωρεί ότι επιτελεί το έργο του με το να εκδίδει ανακοινώσεις, να τις αριθμεί, να διοργανώνει εκδρομές, να διοργανώνει επιστημονικές ημερίδες και να καρπώνεται προσπάθειες και επιτυχίες άλλων προσώπων. Αντίθετα, είναι ο εντοπισμός, η καταγραφή και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών, δύσκολων και πολυσύνθετων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί λειτουργοί σε όλη την επικράτεια. Ας επιτελέσουν το έργο που τους ανατέθηκε και ας αφήσουν, επιτέλους, τις στείρες, κενές και άνευ σημασίας ανακοινώσεις, που ουδέν έχουν να συνεισφέρουν στην καθημερινότητα του Έλληνα Δικαστή, που μοχθεί νυχθημερόν, πάνω από στοίβες δικογραφιών.  Τέλος, το αν η θητεία τους κατά τη χρονιά που πέρασε είναι ουσιαστική, μεστή και πετυχημένη, θα το κρίνουν όλοι οι συνάδελφοι και όχι οι ίδιοι για τους εαυτούς τους. Ας μη ξεχνάμε, άλλωστε, πως το σημαντικότερο είναι να λύνεις το πρόβλημα που υπάρχει, αθόρυβα, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις και όχι να το ανακοινώνεις.
     Σας υποσχόμαστε - και αυτό αποτελεί δέσμευση - ότι θα αγωνιζόμαστε πάντοτε για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας και την αποτελεσματική επίλυσή τους, λέγοντάς σας, πάντοτε, την αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ