Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΔΕ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

, /
Αθήνα, 15-6-2017
Αριθμός Πρωτ.: 208
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε.
ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

Με τη λήξη του δικαστικού έτους και την συμπλήρωση ενός έτους από τη συγκρότηση του Ενωτικού Προεδρείου θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια σύντομη αποτίμηση του μέχρι σήμερα έργου μας.
Αρχικός στόχος ήταν η ανάκτηση του χαμένου κύρους της Ένωσης μετά από μια περίοδο βαθιάς εσωστρέφειας κατά την οποία το ενδιαφέρον μονοπωλούσε η διοργάνωση εκδρομών (με το μανδύα συνεδρίων) και η διανομή φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Από πέρσι το Μάιο η Ένωση εξέδωσε 88 Ανακοινώσεις και 20 Δελτία Τύπου παρεμβαίνοντας σε θέματα που αφορούν την Δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς, στηρίζοντας συναδέλφους που δέχονταν άδικες επιθέσεις και ενημερώνοντας για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας.
Υπερασπιστήκαμε το Σύνταγμα και αναχαιτίσαμε την απόπειρα παραβίασής του, που επιχειρήθηκε για πρώτη φορά από την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Μπήκαμε μπροστά στον αγώνα που έδωσαν δικαστικές ενώσεις, δικηγορικοί σύλλογοι, πανεπιστημιακή κοινότητα, πολιτικά κόμματα και βγήκαμε νικητές, περισώζοντας την τιμή του Δικαστικού Σώματος. Διοργανώσαμε την μεγαλύτερη Γενική Συνέλευση που έγινε ποτέ με την παρουσία των πολιτικών αρχηγών και συσπειρώσαμε όλους τους συναδέλφους.
Στις οικονομικές διεκδικήσεις πετύχαμε την υλοποίηση όλων των εκκρεμών για πολλά χρόνια ζητημάτων. Εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις του Μισθοδικείου που εκκρεμούσαν από το 2013 και καταβλήθηκαν ήδη οι διαφορές αποδοχών με βάση τη φορολογική εξομοίωση με τους βουλευτές (25%). Προς τούτο αιτηθήκαμε και πετύχαμε την σχετική έκδοση 2 ΠΟΛ και μιας Εγκυκλίου. Το αίτημα για καταβολή του υπολοίπου 50% των αναδρομικών περικοπών οδεύει προς τη λύση του με την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων και με τον σχεδιασμό νέας διαπραγμάτευσης με τα οικονομικά Υπουργεία κατά το χρόνο της κατάρτισης του προϋπολογισμού. Πετύχαμε την de facto αναγνώριση από την Κυβέρνηση της συνταγματικής βάσης του μισθολογίου μας και την μη ένταξή του στα «ειδικά μισθολόγια». Το αίτημα αυτό κυριαρχούσε για δεκαετίες στις συζητήσεις των Δικαστικών Ενώσεων με τις Κυβερνήσεις και δεν είχε γίνει ποτέ αποδεκτό.
Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στην Επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας της Δικαιοσύνης και την ενίσχυση της δικαστικής ανεξαρτησίας.
Μπήκε τάξη στα οικονομικά της Ένωσης. Εξοικονομήσαμε ετησίως περίπου 20.000 ευρώ από τη σύμβαση για τα μαθήματα αγγλικής νομικής ορολογίας, άλλες 20.000 ευρώ από την κατάργηση της έντυπης μορφής των Δικαστικών Νέων και την αντικατάστασή τους από την ηλεκτρονική έκδοση και εισπράξαμε ανεξόφλητες απαιτήσεις 3 ετών (ύψους 37.500 ευρώ) από την έκδοση του περιοδικού μας «Ελληνική Δικαιοσύνη».
Καταργήσαμε την εξευτελιστική και απαράδεκτη πρακτική, που υιοθετήθηκε και συστηματοποιήθηκε από την προηγούμενη Διοίκηση, να δεχόμαστε χορηγίες από επιχειρηματίες και ιδιώτες. Πέρα από την χορήγηση ηλεκτρονικών υπολογιστών – δωρεά Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που έλαβε χώρα στην Καταστατική Γενική Συνέλευση τον Δεκέμβρη του 2015 και τόσο μας ντρόπιασε, η προηγούμενη Διοίκηση δέχονταν ετησίως δωρεές από διάφορες Τράπεζες (10.000 ευρώ από κάθε Τράπεζα) για την εορτή του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, χωρίς να ενημερώνει για τις ενέργειές της αυτές το Διοικητικό Συμβούλιο.
Αναμορφώσαμε πλήρως την ηλεκτρονική σελίδα της Ένωσης, που αποτελεί τον καθρέπτη του Δικαστικού Σώματος προς τα έξω, τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Σημαντική τομή αποτελεί η λειτουργία της «ΗΛΙΑΙΑΣ» του νέου φόρουμ κοινωνικής δικτύωσης των δικαστικών λειτουργών, που έχει ήδη φτάσει περίπου τα 300 μέλη.
Αγωνιστήκαμε στην πράξη για την τροποποίηση του άρθρου 32 ν. 4456/2017 που προβλέπει την μετατροπή των Ειρηνοδικών σε άμισθους Υποθηκοφύλακες. Επισκεφτήκαμε και καταθέσαμε υπομνήματα σε 6 γνωμοδοτικές Ολομέλειες Πρωτοδικείων της Χώρας, που τελικά έκριναν όλες υπέρ της αντισυνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης. Το θέμα βρίσκεται ήδη στο ΣτΕ προς επεξεργασία του σχετικού ΠΔ. Προωθήσαμε και πετύχαμε την πρόσληψη 38 νέων Ειρηνοδικών.
Αναθέσαμε σε ειδικό επιστήμονα μαζί με τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις την σύνταξη μελέτης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατά το μέρος που αφορά ειδικότερα τους δικαστικούς λειτουργούς και τον Δεκέμβριο το θέσαμε στη διάθεση όλων των συναδέλφων. Επίσης μαζί με τις άλλες Ενώσεις καταθέσαμε ενώπιον του ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ που αφορά την υποβολή δηλώσεων Πόθεν Έσχες και ήδη έχει γίνει δεκτή η αναστολή της ΚΥΑ ενώ εκκρεμεί η έκδοση απόφασης.
Διοργανώσαμε επιστημονική ημερίδα (για τα Εργασιακά) και επιμορφωτικό σεμινάριο για τους νέους Ειρηνοδίκες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εκδρομές στην Πράγα (τα Χριστούγεννα) και στην Πολωνία (το Πάσχα) καθώς επίσης και επίσκεψη στα Δικαστήρια του Λονδίνου. Διατηρήσαμε πάντα την αυτοτέλεια της κάθε εκδήλωσης ώστε να μην χαθεί η ουσία του επιστημονικού συνεδρίου και να μεταβληθεί σε πρόσχημα εκδρομής.
Τα μαθήματα της αγγλικής νομικής ορολογίας και οι χριστουγεννιάτικες παιδικές γιορτές είναι πλέον κατάκτηση όχι μόνο για τους συναδέλφους της Αθήνας, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λάρισα) και πρόθεσή μας είναι να επεκταθούν περισσότερο. Οι θερινές κατασκηνώσεις δεν περιορίζονται πλέον στις 2 συμβεβλημένες επιλογές, αλλά δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά των συναδέλφων όλης της Χώρας να επιλέξουν σε ποια κατασκήνωση ή camp επιθυμούν να συμμετέχουν.
Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους για την στήριξη και την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν, γνωρίζοντας τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο έργο μας. Η υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι με την ίδια ένταση και την ίδια προσήλωση στο καθήκον μας θα εργαστούμε και την επόμενη χρονιά με μοναδικό στόχο το κοινό συμφέρον και το κύρος του θεσμού που υπηρετούμε.
Καλό καλοκαίρι σε όλους!
Αθήνα, 15 Ιουνίου 2017
Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος
Νικόλαος Σαλάτας, Γενικός Γραμματέας
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Α’ Αντιπρόεδρος
Ευστάθιος Βεργώνης, Β’ Αντιπρόεδρος
Αγγελική Δεμέστιχα, Υπεύθυνη Διαχείρισης Οικονομικών
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εκπρόσωπος Τύπου
Δημήτριος Φούκας, Αναπλ. Γενικός Γραμματέας
Ακριβή Ερμίδου, Αναπλ. Υπεύθυνη Διαχείρισης Οικονομικών
Βαρβάρα Πάπαρη, Μέλος του ΔΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ