Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Τα Μαθηματικά της Δικαιοσύνης


Θέρος 2017, Βαθμοί Κελσίου 43, Ηλικία 86, Υπόθεση Πινακίου 68

          Τη στιγμή που η θερμοκρασία έχει αγγίξει τα κόκκινα, που προτείνεται η αποφυγή μετακίνησης ευπαθών και μη ομάδων του πληθυσμού λόγω του κύματος καύσωνα, κάποιοι σεβάσμιοι, υπέργηροι συνάνθρωποί μας που έχουν διανύσει το βίο τους με αξιοπρέπεια, σεβασμό στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη, νομιμοφροσύνη και πατριωτική συνείδηση, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της, ως θύματα και μάρτυρες μίας προ 6 ετίας τραυματικής εμπειρίας σε βάρος τους κλοπής, να συνεισφέρουν στο θεάρεστο έργο της απονομής της.

           Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Ώρα 9 το πρωί..Έναρξη συνεδρίασης.
Θερμοκρασία:  38 βαθμοί Κελσίου υπό σκιά... 80 υποθέσεις στο πινάκιο και 150 διάδικοι σωρευμένοι σε μία αίθουσα λίγων τετραγωνικών μέτρων χωρίς κλιματισμό....Κάθιδροι, στα όρια της σωματικής τους αντοχής..Και, ανάμεσά τους ένας υπερήλικας..ετών 86..Μάρτυρας στην υπ’αρ.68 υπόθεση..κλοπή που έλαβε χώρα το 2011..Μάρτυρας και η σύζυγός του 84 ετών, κατάκοιτη στο σπίτι (και ήδη μόνη και αβοήθητη μέσα στον καύσωνα) με χρήση συσκευής οξυγόνου, για την οποία κομίζει στο δικαστήριο πρόσφατη ιατρική βεβαίωση προκειμένου όχι τόσο να μην τιμωρηθεί από την πολιτεία αλλά κυρίως να μη θεωρηθεί πως περιφρονεί το κάλεσμά της.... .Προσμένει τη σειρά του με υπομονή και άρνηση να παραδώσει αμαχητί τις σωματικές του δυνάμεις στις αντίξοες συνθήκες..Δίνει κουράγιο ο ίδιος στον εαυτό του και προσπαθεί να ανακουφιστεί -δροσιστεί με τον θρόισμα της “κλήσης μάρτυρα προς εμφάνιση”που με τόσο διακριτικό τρόπο από σεβασμό στο δικαστήριο πράττει....Παραμένει στην αίθουσα με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών με την ελπίδα να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθεί αυτός που μία μέρα μεσημέρι εισήλθε στο νοικάρικο σπίτι τους και τους αφαίρεσε τους κόπους μιας ζωής, με την προσμονή να μεταφέρει το αποτέλεσμα της δίκης στην κλινήρη σύζυγό του..

       Ώρα 13.00.. Συζήτηση της υπ’αρ.9 υπόθεσης πινακίου...Η κατάσταση αφόρητη. Θερμοκρασία 43 βαθμοί κελσίου υπό σκιά. Ο νόμος της φύσης σε συνεργασία με την προχειρότητα, αβελτηρία, αδιαφορία της πολιτείας υπερίσχυσαν.....Μούδιασμα,..σκοτοδίνη, εφίδρωση...Ψέλισμα προς το δικαστήριο με τρεμάμενη από δέος και σεβασμό σε αυτό που εκπροσωπεί, φωνή ...”Αξιότιμο δικαστήριο χίλια συγνώμη για τη διακοπή είμαι μάρτυρας στην υπ’αρ.68 υπόθεση..Κάποιοι μας είχαν κλέψει το σπίτι πριν 6 χρόνια...αν γίνεται ...να την δικάσετε..... δεν αισθάνομαι καθόλου καλά..ίσως λόγω και της ζέστης....” ......”Μη διακόπτετε κύριε..Θα περιμένετε στη σειρά του πινακίου” η απάντηση....΄Μετά από λίγο όλα σκοτείνιασαν ...Τελευταία εικόνα οι αιωρούμενες γραβάτες κάθιδρων σκυμμένων δικηγόρων που προσπαθούσαν να βοηθήσουν και το πράο βλέμμα του Χριστού στο προσκέφαλο του μελών του Δικαστηρίου.....
Τελικά, ίσως δεν θα μάθει ποτέ το αποτέλεσμα της δίκης....

Αθήνα 30/6/2017
Με τιμή,
ΙΩΑΝΝΗΣ Π.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ

1 σχόλιο:

  1. Προς άρση παρεξηγήσεων, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το κείμενο ειναι προϊόν μυθοπλασίας. Στον πυρήνα του έχει πραγματικά περιστατικά (προφανως οχι ότι απεβίωσε καποιος ηλικιωμενος ) και ο συγγραφεας θέλησε να τονίσει τις συνθήκες που επικρατούν στα δικαστήρια αυτές τις ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ