Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Δεν είναι κόμμα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Του Χρήστου Τζανερρίκου, Αρειοπαγίτη, 

μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι τον τελευταίο καιρό εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας, με αφορμή δικαστικές αποφάσεις κυρίως  ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, επιδόθηκαν ανεπίτρεπτα, δημόσια και κατ' εξακολούθηση σε δυσμενή σχολιασμό τους. Μ' αυτό τον τρόπο (ακόμη και με μαντινάδες) εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στη δικαστική κρίση, διότι, κατά την άποψη τους, αυτή ήταν ασύμβατη με το τρέχον κυβερνητικό πρόγραμμα ή με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το οποίο, επίσης κατά την άποψη τους, αυθεντικά εκπροσωπούν, σηματοδοτώντας παράλληλα και το επιθυμητό γι' αυτούς αποτέλεσμα αναλόγων κρίσεων στο μέλλον.
Το φαινόμενο όμως αυτό δεν είναι καινούριο στη χώρα μας. Μια περιήγηση στο παρελθόν μπορεί να επιβεβαιώσει τέτοιου είδους παρεμβάσεις- επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης (της εκτελεστικής εξουσίας, των πολιτικών κομμάτων, καθώς και άλλων, άτυπων εξουσιών) ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '80 και μέχρι σήμερα. Αυτές οι ασύμβατες με το δημοκρατικό μας πολίτευμα παρεμβάσεις, κατα καιρούς και μέχρι πρόσφατα, αποκρούσθηκαν και καταγγέλθηκαν δημόσια, και ορθώς, όπως έπρεπε, με ανακοινώσεις όλων των Δικαστικών Ενώσεων, των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κ.λπ.
Στις 23/7/2017, με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικου φύλλου αθηναϊκής εφημερίδας αναφερόμενο σε πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και, μεταξύ άλλων, στον Α' αντιπρόεδρό της, το Γραφείο Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εξέδωσε ανακοίνωση, εξαπολύοντας επίθεση, όχι κατά το συντάκτη του δημοσιεύματος, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά κατά της κυβέρνησης συνολικά, με το γνωστό, σ' όσους το διαβάσαν, περιεχόμενό της. Το κείμενο αυτό, που, κατά την άποψή μας, δεν προσιδιάζει καθόλου στο μέτρο, το ύφος, τη φρασεολογία, της παραδόσεις ευπρέπειας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας που χαρακτηρίζουν τα μέλη του δικαστικού σώματος, το οποίο εκπροσωπούν συνδικαλιστικά οι συντάκτες του, θα μπορούσε ενδεχομένως ν' αποτελέσει ανακοίνωση γραφείου Τύπου πολιτικού σχηματισμού. Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε,ότι με αφορμή αυτό προκλήθηκε οξεία πολιτική αντιπαράθεση. Ενδεικτικά, σταχυολογούμε: Παραλληλισμό της κατάστασης που επικρατεί εδώ με τις επιθέσεις που δέχεται η Δικαιοσύνη στην τουρκία και την Πολωνία από τις κυβερνήσεις τους. Λειτουργία πρακράτους. Ενώ (προφανώς, για την αποδυνάμωση του κύρους και την απαξίωση της εκτελεστικής εξουσίας) εισάγεται, μάλλον για πρώτη φορά σε κείμενο Δικαστικής Ένωσης, ο δείκτης δημοσκοπικών ποσοστών (άγνωστης δημοσκοπικής πηγής), ο οποίος έτσι αναβαθμίζεται -επικίνδυνα για την λειτουργία των θεσμών- σε μέτρο και όριο σεβασμού της μίας εξουσίας από την άλλη  αλλά και της καθεμίας εξ αυτών από τους πολίτες μας. 
Κατόπιν αυτών, τα μέλη της Ένωσης που δεν ανήκουμε στην σύνθεση του προεδρείου θεωρήσαμε καθήκον μας, ως εκ της ιδιότητάς μας αυτής, να διαχωρίσουμε τη θέση μας και να εκδώσουμε αυθημερόν ανακοίνωση, επισημαίνοντας τα παραπάνω άτοπα (κυβερνητικές παρεμβάσεις - ύφος και περιεχόμενο ανακοίνωσης Ένωσης), κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση για επίδειξη ψυχραιμίας και σοβαρότητας.
Εν κατακλείδι, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες δικαστές, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα επιτελούν άψογα το καθήκον τους υπό δυσμενέστατες εργασιακές συνθήκες, για τις οποίες ευθύνονται οι εκάστοτε εκτπόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας, που συνηθίζουν άκριτα να σχολιάζουν αποφάσεις τους, δεν επηρεάζονται και δεν πρέπει να επηρεάζονται από τέτοιες απόπειρες παρεμβάσεων, απ' οποιαδήποτε πλευρά κι αν προέρχονται, οι οποίες, βέβαια, δεν τελεσφορούν και πέφτουν στο κενό. Άλλωστε, η ανεξαρτησία του κάθε λειτουργού, όπως και η ελευθερία του κάθε ατόμου, είναι πρωτίστως "εσωτερική" του υπόθεση.

 Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα" στις 30.07.2017



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ