Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017 ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ



Μαργαρίτας Στενιώτη, Εφέτη Αθηνών
Ασημακοπούλου Ελένης, Εφέτη Θεσσαλονίκης
Βουλγαρίδη Κωνσταντίνου, Προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών
Ευαγγελάτου Ιωάννη, Πρωτοδίκη Λασιθίου
Κάστιζα Αντιγόνης, Εφέτη Αθηνών
Κομπολίτη Γρηγόρη, Ειρηνοδίκη Πατρών
Κωτουλόπουλου Χαράλαμπου, Προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών
Στεφανίδου Ανδρομέδας, Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας                                                                                                                                   
5 Μαΐου 2018

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι
Έπειτα από πολλά ερωτήματα που μας έχουν υποβληθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017, καθώς και σχετικά με το περιεχόμενο των βεβαιώσεων αποδοχών, που έχουν ήδη αναρτηθεί στο σύστημα TAXIS επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Στη διάταξη του άρθρου 6 παρ.5 της υπ΄ αριθμ. 1045/2018 Πολ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων («Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2017») ορίζονται τα εξής: ΄΄Αμοιβές που καταβάλλονται σε μισθωτούς και αφορούν αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης (περ. α΄ και β΄ παρ. 1 άρθ. 14 ν. 4172/2013), επίδομα βιβλιοθήκης, δεν αποστέλλονται κατά την υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων καθόσον οι αμοιβές αυτές καταβάλλονται προκειμένου να αποζημιωθεί ο υπάλληλος για τα έξοδα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της υπηρεσίας του. Ομοίως, δεν αποστέλλεται αρχείο, για το επίδομα που χορηγείται στους δικαστικούς λειτουργούς προκειμένου για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, καθώς και για την αντιστάθμιση δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους (παρ. 3 άρθ. 30 ν. 3205/2003).΄΄
Επομένως, βάσει της ανωτέρω ρύθμισης, τόσο στις σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών των συναδέλφων, που έχουν αναρτηθεί στο σύστημα TAXIS όσο και στις σχετικές φορολογικές δηλώσεις Ε1 (στον αντίστοιχο κωδικό), που επίσης έχουν αναρτηθεί, δεν περιλαμβάνεται το ποσό, που αντιστοιχεί στο ανωτέρω επίδομα (επίδομα άρθρου 30 παρ.3 Ν. 3205/2003).
Διαπιστώνεται, επίσης, ότι στο καθαρό ποσό των ετήσιων αποδοχών, που υπόκειται σε φορολόγηση (κωδικός 301) προστίθεται και το άθροισμα του ποσού των 12 δόσεων (καθαρό) έτους 2017, που αντιστοιχεί στην καταβολή μέρους του 50% των οφειλόμενων αναδρομικών της περιόδου Αύγουστος 2012-Ιούνιος 2014, η καταβολή του οποίου είχε ρυθμισθεί σε 36 δόσεις.
Επισημαίνουμε, περαιτέρω, ότι η κατάργηση του 25% του αφορόλογητου τον περασμένο Αύγουστο 2017, το οποίο στην περίπτωση των δικαστικών λειτουργών συνιστούσε το αντιστάθμισμα λειτουργικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται (μεταξύ των οποίων και των εξόδων κινήσεως) χωρίς τη χορήγηση αντίστοιχου μέχρι σήμερα επιδόματος, ισχύει αναδρομικά από 1-1-2017 γεγονός, που σημαίνει ότι, με βάση τη μέχρι στιγμής ισχύουσα κατάσταση, οι συνάδελφοι θα κληθούν να επιστρέψουν επιπροσθέτως και μη παρακρατηθέντα φόρο επτά μηνών.
Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει ορισθεί η 30-6-2018, ήτοι ενάμισι μήνας μετά το πέρας των εκλογών της Ενώσεως της 13ης και 20ης Μαΐου 2018.
Με εκτίμηση
Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης Αθηνών
Ασημακοπούλου Ελένη, Εφέτης Θεσσαλονίκης
Βουλγαρίδης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών
Ευαγγελάτος Ιωάννης, Πρωτοδίκης Λασιθίου
Κάστιζα Αντιγόνη, Εφέτης Αθηνών
Κομπολίτης Γρηγόρης, Ειρηνοδίκης Πατρών
Κωτουλόπουλος Χαράλαμπος, Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών
Στεφανίδου Ανδρομέδα, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσπρωτίας        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ