Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕνΔΕ 2018: Επιστολή κ. Νίκου Σαλάτα, Εφέτης Αθηνών


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θεωρώ ιδιαίτερα ευτυχές το γεγονός ότι στη μακρόχρονη ιστορία της Ένωσής μας το απερχόμενο ΔΣ πέτυχε για πρώτη φορά την ανάδειξη ενωτικού προεδρείου. Και είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα το ενωτικό πράγματι αυτό προεδρείο από την θέση του Γενικού Γραμματέα, ελπίζοντας ότι ανταποκρίθηκα στο βάρος των καθηκόντων και των ευθυνών μου. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με απρόσμενες και άκρως δυσάρεστες καταστάσεις.


                  Η Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος του χειρισμού σοβαρών υποθέσεων σχετιζoμένων με το Δημόσιο βίο του τόπου, βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών επιθέσεων που αποσκοπούσαν στη συρρίκνωση της ανεξαρτησίας της. Ενώπιον αυτού του φαινομένου ήταν φυσικό να υπερασπιστούμε την δικαστική ανεξαρτησία και να περιφρουρήσουμε την αξιοπρέπεια των λειτουργών της. Και αυτό, επειδή πιστεύουμε απολύτως στο ισότιμο και ισόκυρο των εξουσιών από το οποίο και απορρέουν βεβαίως δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, υψίστη των οποίων είναι η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας μας έναντι των λοιπών εξουσιών.

              Κατά την παρελθούσα διετία συνέβησαν γεγονότα που εξέθεσαν τη Δικαιοσύνη με προεξάρχουσα την πρωτοβουλία της απελθούσης Προέδρου του ΑΠ και νυν προϊσταμένης του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, παρά τη ρητή και αδιαμφισβήτητη απαγορευτική διάταξη.

               Η απήχηση της παραπάνω πρωτοβουλίας συνάντησε, όπως ήταν φυσικό, την κοινωνική και όχι μόνο κατακραυγή, δημιουργώντας την εντύπωση και ευλόγως, ότι η ηγεσία της δικαιοσύνης, η οποία εκ του συντάγματος είναι υποχρεωμένη κατ΄ εξοχήν και με κάθε τίμημα στην διαφύλαξή του, δεν ορρωδεί προ του ιδίου συμφέροντος, στην κατάλυση συνταγματικών διατάξεών του.
Προς εξυπηρέτηση του προαναφερομένου σκοπού άλλωστε συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της απελθούσης Προέδρου του ΑΠ, Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με το κατ΄ επίφαση τίτλο Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών, στην οποία όμως, σύμφωνα με το καταστατικό της, έχουν δικαίωμα συμμετοχής Δικαστές και Εισαγγελείς κάθε βαθμού, ακόμα και συνταξιούχοι. Η “Ένωση” αυτή, η οποία δεν μπόρεσε, παρά την σφοδρότατη πίεση, που ασκήθηκε στους συναδέλφους από την απελθούσα Πρόεδρο, να συγκεντρώσει στους κόλπους της περισσότερους από εκατό Δικαστές και Εισαγγελείς όλων των βαθμίδων, καθότι η αντίσταση των συναδέλφων υπήρξε παραδειγματική, ήταν καθαρά μία αντιένωση, στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την μακρά ιστορία και προσφορά της.

               Λυπούμεθα λοιπόν ιδιαίτερα, που επικεφαλής μίας εκ των ομάδων, που διεκδικούν την ψήφο σας, είναι ο συνάδελφος κ. Χρήστος Κατσιάνης, που δυστυχώς δεν είναι μόνο ένα απλό μέλος της διασπαστικής αντιένωσης, αλλά ανήκει στο σκληρό πυρήνα της, καθότι έχει εκλεγεί μέλος στο Δ.Σ. αυτής. Και διερωτώμεθα ευλόγως, πώς θα μπορούσε τυχόν εκλεγόμενος ο παραπάνω και η ομάδα του να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς της Ένωσής μας, την οποία και διέσπασε;

                Τελειώνοντας σας καλούμε, αγαπητοί μας συνάδελφοι, με τη μαζική συμμετοχή σας, να στηρίξετε κατά τις επικείμενες αρχαιρεσίες την ομάδα μας, την οποία πλαισιώνουν οι καθ’όλα άξιοι συνάδελφοι Θωμαίτσα Πατρώνα, Βαρβάρα Πάπαρη, Ευστάθιος Βεργώνης και Ακριβή Ερμίδου ,αγνοώντας τις ανεπίτρεπτες προεκλογικές εξωθεσμικές παρεμβάσεις και ασφυκτικές πιέσεις, προερχόμενες κυρίως από την απελθούσα Πρόεδρο του ΑΠ, ακόμα και ως προς τις υποψηφιότητες που υποβάλλονται, εκτιμώντας το έργο του απερχόμενου ενωτικού προεδρείου σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του και ιδιαίτερα ως προς την υλοποίηση του οράματος, που έχουμε για μία δικαιοσύνη, πλήρως ανεξάρτητη, ευνομούμενη, δημοκρατική, περισσότερο αξιοκρατική και συμπαραστάτη του Έλληνα πολίτη, μέσα στην αδόκητη δοκιμασία που διέρχεται.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Νίκος Χρ. Σαλάτας
Εφέτης Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ