Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Επίσκεψη του ΥπΔικ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και το Πρωτοδικείο Αθηνών (κατάτμηση ΠρΑθ - ΕισΑθ)


Επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και το Πρωτοδικείο Αθηνών
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής επισκέφθηκε σήμερα την Εισαγγελία Πρωτοδικών και το Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την εξέλιξη τόσο των έργων αποκατάστασης στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όσο και τα αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης.

Στη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Ελευθέριος Γεωργίλης, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλίας Ζαγοραίος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων κ. Γεώργιος  Διαμάντης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΔΔΑΔ κ. Δημήτρης Παπασπύρου, ο Προϊστάμενος της Πληροφορικής και Τεχνολογίας της Αυστριακής Τεχνικής Βοήθειας κ. Αλέξανδρος Γουλές και εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Συνταγματάρχης κ. Γεώργιος Πανούσης.
Ο Υπουργός ενημερώθηκε από τους Προϊσταμένους της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου Αθηνών για τα αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής οργάνωσης των δικαστηρίων, του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ), που εφαρμόζεται ύστερα από τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου στη ροή της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης σε όλες τις δικαστικές αρχές των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Χαλκίδας.
Ο κ. Κοντονής από την πλευρά του ενημέρωσε τους  δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς σχετικά με την αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησης για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και την ψήφιση εντός των επόμενων μηνών του νομοσχεδίου στο οποίο θα καθορίζεται ο τρόπος επιλογής της έδρας των δύο νέων Πρωτοδικείων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και τον διορισμό των πρώτων δικαστικών υπαλλήλων καθώς και για την ολοκλήρωση του υπερσύγχρονου νομοσχέδιου για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας.
Ο Υπουργός έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού για την ολοκλήρωση, μετά από πάρα πολλά χρόνια, έργων αποκατάστασης των δικαστικών κτιρίων. Δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ. Κοντονής «με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο και στον συντομότερο δυνατό χρόνο, έχουν γίνει βελτιωτικές παρεμβάσεις στα κτίρια και σε μεγάλο βαθμό έχει αλλάξει η εικόνα των δικαστηρίων στην Αθήνα».
Σε δηλώσεις του ο κ. Κοντονής επανέλαβε πως: «Είναι αμετάκλητη η απόφαση της Κυβέρνησης για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών. Ήδη με το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή προβλέπεται ο τρόπος επιλογής της έδρας των δύο νέων Πρωτοδικείων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Αυτός ο υδροκεφαλισμός και η κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια κατά ένα παράλογο τρόπο στο Πρωτοδικείο Αθηνών  μοναδικό παράδειγμα  στην Ευρώπη θα σταματήσει. Εκτιμώ ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τελειώσει τη διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα Πρωτοδικεία και η στέγαση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019».
Για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας ο Υπουργός δήλωσε: «Ήδη μου έχει παραδοθεί το νομοσχέδιο και τον Σεπτέμβριο θα έχει ψηφιστεί. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και διατάξεις που θα αφορούν επιστημονικό προσωπικό για παράδειγμα σε ανακριτές διαφθοράς που θα επεξεργάζονται ζητήματα σε υποθέσεις που χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Αλλά και η στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας με προσωπικό που θα αναλάβει κατά κύριο λόγο αστυνομικά καθήκοντα, είναι κάτι το οποίο έχει κριθεί πολλαπλώς και από όλες τις πλευρές θετικό. Θα αρχίσει η υλοποίηση βήμα -βήμα και σταδιακά. Δεν θα υλοποιηθεί στο σύνολό του για το σύνολο της επικράτειας, έχουμε καταρχάς σκοπό να υλοποιήσουμε το σχέδιο στα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη». 

Για τις προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ ο κ. Κοντονής τόνισε: «Ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί στο ΑΣΕΠ και ήδη διορίζονται οι πρώτοι δικαστικοί υπάλληλοι για να πληρωθούν τεράστια κενά τα οποία υπήρχαν επί χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της Κυβέρνησης τους υπαλλήλους του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν να ανταπεξέλθουν σε ένα τρομερό φόρτο εργασίας που υπερβαίνει ορισμένες φορές και το ανθρώπινο μέτρο. Χωρίς τη βοήθεια τους δεν θα ήταν δυνατόν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και τους δικαστές του Πρωτοδικείου οι οποίοι συνέδραμαν με το μέρισμα το οποίο συγκεντρώνουν από τις διαιτησίες για τη βελτίωση κάποιων υποδομών στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Αυτά πρέπει να λέγονται και να επαινούνται δημοσίως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ