Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕνΔΕ 2018 - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Κ. ΒΕΡΓΩΝΗ, ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΕΦΕΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ,


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Κ. ΒΕΡΓΩΝΗ, ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΕΦΕΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ


     Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι,
   Οι επικείμενες εκλογές της Ένωσης είναι στη  πραγματικότητα οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών, χωρίς να πρόκειται για σχήμα λόγου. Και αυτό το αποδεικνύει η τελευταία διετία της θητείας του πραγματικά ενωτικού προεδρείου της Ένωσής μας.

Δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια κίνδυνος για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική, η δεύτερη λόγω της ταύτισης της Διοίκησης της Ένωσης με την φυσική ηγεσία. Απέναντι στον κίνδυνο αυτό συνάδελφοι με διαφορετική προέλευση και με ιστορικό μεταξύ τους μεγάλων συγκρούσεων, συγκρότησαν το ενωτικό προεδρείο με πρώτο κοινό σκοπό την προάσπιση της Δικαστικής Ανεξαρτησίας, αναγκαίας συνθήκης για την δημοκρατία.
Η συνεργασία αυτή περιφρούρησε με τον καλύτερο τρόπο την Δικαστική Ανεξαρτησία, αλλά βρήκε και κοινούς τόπους για ζητήματα της Δικαιοσύνης και των συνθηκών εργασίας των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων, με αποτέλεσμα η φωνή της Ένωσης να είναι δυνατή και πειστική για το μέλλον. Αναφέρω μόνο τα παραδείγματα, της κοινής πρότασης για τις μεταρρυθμίσεις στων κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων, την ολοκληρωμένη πρόταση για την Δικαστική Διαμεσολάβηση, την μελέτη για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, και τον επιτυχημένο χειρισμό των φορολογικών και μισθολογικών θεμάτων. Από την πρώτη στιγμή το ενωτικό προεδρείο δέχθηκε ανοίκειες επιθέσεις, μη στηριζόμενες στην λογική, που έφτασαν μέχρι και την, αποτυχημένη ευτυχώς, προσπάθεια διάσπασης του σώματος με την δημιουργία αντι-ένωσης. Είναι εντυπωσιακές μάλιστα οι διαρκείς επιθέσεις και από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας, με το ίδιο τις περισσότερες φορές περιεχόμενο.
Η κοινή αυτή πορεία πρέπει να συνεχιστεί και αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών. Για να διευρυνθεί η βάση της συνεργασίας και για την δημιουργία ενός αξιόπιστου μέλλοντος για την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.
Είναι ώριμος ο καιρός πια να τεθούν και από την Ένωσή μας επί τάπητος οι αναγκαίες μεγάλες μεταρρυθμίσεις, για την επιτάχυνση και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης. Γιατί δυστυχώς το σύστημα απονομής της φτάνει με ραγδαίους ρυθμούς στα όριά του.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε η μόνη προηγμένη θεσμικά χώρα που δεν έχει μεταρρυθμίσει ριζικά το σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λύσουν το πρόβλημα όσες αυξήσεις θέσεων και αν γίνουν και όσες αίθουσες και αν βρεθούν. Πρέπει να τεθεί επειγόντως σε ισχύ σύστημα εξωδικαστηριακής επίλυσης των ποινικών υποθέσεων, να επανεξετασθεί το σύστημα των ενδίκων μέσων και της ενδιάμεσης διαδικασίας, ζητήματα που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται ευκαιριακά, πρόχειρα, και πολλές φορές με όχι αγαθές προθέσεις.
Πρέπει να θέσουμε επιτακτικά το ζήτημα της ηλεκτρονικής οργάνωσης της Δικαιοσύνης με κέντρο τον Έλληνα Δικαστή και Εισαγγελέα. Μέχρι στιγμής κανένα πληροφοριακό σύστημα από τα εξαγγελλόμενα δεν έχει την ‘’οθόνη δικαστικού λειτουργού’’ επιβάλλοντας σε αυτόν να εργάζεται με τον απηρχαιωμένο αντιπαραγωγικό τρόπο ‘’ες αεί’’.
Πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα αντικειμενικό πειθαρχικό δίκαιο, για το οποίο έχουμε κάνει πλήρεις προτάσεις στα πλαίσια της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τους Δικαστικούς Κώδικες. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να επεκταθούν με την νομοθέτηση λειτουργίας διαρκούς Επιτροπής παρακολούθησης και δημοσιοποίησης της νομολογίας των πειθαρχικών Συμβουλίων και Δικαστηρίων, ώστε να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας στους Δικαστικούς Λειτουργούς. Ειδικά για τους Εισαγγελείς θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή εισαγγελικών Λειτουργών στα πειθαρχικά συμβούλια και δικαστήρια, οι οποίοι μάλιστα θα πλειοψηφούν όταν κρίνονται πειθαρχικές αγωγές κατά Εισαγγελέων.
Πρέπει να επανεξετάσουμε το σύστημα προαγωγών – μεταθέσεων καθώς και το σύστημα Επιθεώρησης – Αξιολόγησης των Δικαστικών Λειτουργών. Να αντιτεθούμε μάλιστα σε αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες της Εκτελεστικής εξουσίας, για συγκυριακές αλλαγές των σχετικών διατάξεων του Κώδικα, εν αγνοία της λειτουργούσας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής των Δικαστικών Κωδίκων. Ειδικά για τις αποσπάσεις σε ειδικές θέσεις, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, οι οποίες είναι πρόκληση και ταυτόχρονα επιβράβευση της πορείας κάθε συναδέλφου, θα πρέπει να καθιερωθεί ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από όσους έχουν τα νόμιμα προσόντα, με δυνατότητα προσφυγής σε περίπτωση μη επιλογής τους.
 Καλώ ιδιαίτερα τους συναδέλφους Εισαγγελείς να προσέλθουν και να συμμετέχουν στις εκλογές, έχοντας υπ’ όψιν ότι η Ένωσή μας, έθεσε τα θέματα δυσλειτουργίας και καθυστέρησης των υπηρεσιακών μεταβολών των Εισαγγελέων την τελευταία διετία, ζητώντας και την όχι πάντα χορηγηθείσα συνεργασία των άλλων Ενώσεων.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ