Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Συνέντευξη της Μαργαρίτας Στενιώτη, Εφέτη, στην εφημερίδα Real news 6-5-2018,


Συνέντευξη της Μαργαρίτας Στενιώτη, Εφέτη, Υποψήφιας Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην εφημερίδα Real news, 6-5-2018, στη δημοσιογράφο Άννα Κανδύλη.

Καταλλαγή των εντάσεων, καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με τους εκπροσώπους των άλλων λειτουργιών και ενασχόληση με τα πραγματικά, καθημερινά προβλήματα της Δικαιοσύνης υπόσχεται η εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη, εφόσον την εμπιστευθούν οι συνάδελφοί της με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 20 Μαίου. Μιλώντας στη Realnews, η Μ. Στενιώτη, που έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης και στο παρελθόν, σημειώνει ότι το «πολεμικό κλίμα» μεταξύ των θεσμών, που είναι εμφανές τους τελευταίους μήνες δεν ωφελεί κανέναν. Αντίθετα, πλήττει το κράτος δικαίου και την ίδια τη δημοκρατία.


- Γιατί ζητάτε την ψήφο των συναδέλφων σας;

Επί πολλά έτη οι συνάδελφοι μου με τιμούν με την ψήφο τους και μου δίνουν την εντολή, να τους εκπροσωπώ, από διάφορες θέσεις εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τα τελευταία δε χρόνια από τη θέση της Γενικής Γραμματέα και της Προέδρου. Στις επικείμενες αρχαιρεσίες της 13ης και της 20ης Μαϊου της Ένωσής μας  θέτω εκ νέου στην κρίση τους την υποψηφιότητά μου ως Προέδρου, συνεργαζόμενη με επτά συναδέλφους την Ελένη Ασημακοπούλου, Εφέτη Θεσσαλονίκης, τον  Κων/νο Βουλγαρίδη, Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών, τον Ιωάννη Ευαγγελάτο, Πρωτοδίκη Λασιθίου, την  Αντιγόνη Κάστιζα, Εφέτη Αθηνών, τον Γρηγόρη Κομπολίτη, Ειρηνοδίκη Πατρών, τον Χαράλαμπο Κωτουλόπουλο, Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών και την Ανδρομέδα Στεφανίδου, Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας,  υποψηφίους επίσης για το Διοικητικό Συμβούλιο, που μας  ενώνει κοινό όραμα για τη Δικαιοσύνη και πίστη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης πρέπει να εξυπηρετεί τους καταστατικούς σκοπούς αυτής και μόνο. Ζητώ, οι συνάδελφοι  μου να με περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους για άλλη μία φορά για να αφήσουμε πίσω μία διετία, που ήταν τρικυμιώδης και χαρακτηρίσθηκε από πρωτοφανή για το Δικαστικό Σώμα «φαινόμενα». Από την εμμονή αντισυνταγματικής παράτασης του ορίου αποχώρησης από το Δικαστικό Σώμα, από τη δημιουργία μίας δεύτερης Ένωσης πολιτικών και ποινικών Δικαστών «ειδικού σκοπού», από τις ακραίες τοποθετήσεις και συμπεριφορές των εκπροσώπων μας στην Ένωση, από άκρατο λαϊκισμό, από κριτική των δικαστικών αποφάσεων με κομματικά κριτήρια και κριτήρια σκοπιμότητας, από αποδόμηση του έργου των Δικαστικών  Λειτουργών. Ζητώ να με εμπιστευθούν οι συνάδελφοι μου για να επιδιώξουμε  την καταλλαγή, την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με τους εκπροσώπους των άλλων δύο λειτουργιών, την ενασχόληση με τα πραγματικά, καθημερινά προβλήματα της Δικαιοσύνης.
        
- Αν εκλεγείτε σε ποια θέματα θα δώσετε άμεση προτεραιότητα;

Σε μία εποχή που οι θεσμοί δοκιμάζονται έντονα, οφείλουμε να έχουμε δύο σταθερά σημεία αναφοράς το Κύρος της Δικαιοσύνης και την Ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών. Επομένως, άμεση προτεραιότητα θα αποτελέσει η προσπάθεια ανάκτησης του κύρους και  της αξιοπιστίας της Ένωσής μας, η ανάκτηση του επιστημονικού χαρακτήρα αυτής, η άρθρωση τεκμηριωμένου θεσμικού λόγου, η θεσμική και μόνο συνεργασία με τους εκπροσώπους των άλλων δύο Λειτουργιών προς επίλυση των προβλημάτων μας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος, στο οποίο το έργο των Δικαστών και των Εισαγγελέων θα παραμένει επιστημονικό και δεν θα μεταβάλλεται σε διεκπεραιωτικό λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων που καλούνται να χειρισθούν. Οφείλουμε, ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης και για να αντιμετωπίσουμε τις γνωστές παθογένειες που την χαρακτηρίζουν. Η χρήση νομικών εργαλείων παρελθόντων ετών εμποδίζει τη Δικαιοσύνη  να επιτελέσει  το σημαντικό της ρόλο τόσο ως συνεκτικός ιστός της κοινωνίας όσο και ως μοχλό ανάπτυξης της χώρας μας.    
  
- Εδώ και αρκετούς μήνες είμαστε όλοι μάρτυρες μιας ιδιαίτερα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Δικαιοσύνης και Κυβέρνησης. Η Ένωσή σας μάλιστα έχει κατά καιρούς εκδώσει πολλές ανακοινώσεις κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Όπως, έχω αναφέρει αρκετές φορές το «πολεμικό κλίμα» μεταξύ των θεσμών δεν ωφελεί κανέναν, αντίθετα πλήττει το Κράτος Δικαίου και την ίδια τη Δημοκρατία και μάλιστα σε μία εποχή που η χώρα μας έχει ανάγκη από ισχυρούς θεσμούς. Η Δικαιοσύνη σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου. Όσον αφορά δε την έκδοση πολλών ανακοινώσεων από το Προεδρείο της  Ένωσή μας πρέπει να τονισθεί ότι  η Δικαιοσύνη οφείλει ν’ απαντά και απαντά με την ευσυνείδητη άσκηση του καθήκοντος τους εκ μέρους των λειτουργών της και ότι οι 3.000 Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί δεν συμφωνούν με το «χαρτοπόλεμο» των ανακοινώσεων που εκδίδονται, διότι πλήττεται το Κύρος της Δικαιοσύνης.

- Από την πλευρά της Κυβέρνησης αρκετές φορές έχει ασκηθεί κριτική σε δικαστικές αποφάσεις. Συμφωνείτε με την κριτική κι αν ναι μέχρι που πιστεύετε ότι πρέπει να φτάνει  αυτή;

Η ορθή δικανική κρίση δεν συμβαδίζει αναγκαστικά με τις επιλογές των εκάστοτε Κυβερνώντων. Οι Δικαστικοί Λειτουργοί αποφασίζουν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, δίχως να λαμβάνουν υπόψη ούτε τις κυβερνητικές επιλογές ούτε τις ευμετάβλητες πλειοψηφίες της κοινής γνώμης, με συνέπεια να παρατηρείται, διαχρονικά, το φαινόμενο της άσκησης κριτικής των μη αρεστών στους Κυβερνώντες δικαστικών αποφάσεων με κριτήρια πολιτικά και κομματικά και της διάκρισης των αποφάσεων σε φιλοκυβερνητικές ή αντικυβερνητικές, σε αποφάσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου ή μη κλπ. Η άσκηση τέτοιου είδους κριτικής το μόνο που επιτυγχάνει είναι να κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και να προσβάλλει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των λειτουργιών, που επιτάσσει το σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και κυρίως τη συμμόρφωσή τους μ’ αυτές. Να σημειωθεί, ότι η κριτική των δικαστικών αποφάσεων με επιστημονικά κριτήρια και ο επιστημονικός σχολιασμός τους είναι διαφορετικό ζήτημα και επιβάλλεται, διότι συμβάλλει στην βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης

Ιδιαίτερη κριτική έχει δεχθεί και από συναδέλφους σας ο αποκαλούμενος «Νόμος Παρασκευόπουλου» για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Συμφωνείτε εσείς με αυτούς τους έκτακτους νόμους για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των φυλακών;

Ο νόμος 4322/2015 δεν είναι ο μοναδικός νόμος αποσυμφόρησης των φυλακών. Έχουν προηγηθεί και άλλοι, όλοι δε είχαν έκτακτο χαρακτήρα και ο νομοθέτης μ’ αυτούς  επεδίωκε να αντιμετωπίσει τον υπερσυνωστισμό και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στις φυλακές και οι οποίες εξέθεταν τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.  Πριν την ψήφιση του νόμου και δη στις αρχές του έτους 2015 στις φυλακές «στοιβάζονταν» 11.600 κρατούμενοι με αποτέλεσμα η χώρα να καταδικάζεται συνεχώς από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μεγάλες αποζημιώσεις. Σήμερα οι κρατούμενοι υπολογίζονται περίπου σε 9.500. Αυτός είναι ο σκοπός της ψήφισης τέτοιων νόμων. Θεωρώ όμως ότι δεν είναι ο ενδεδειγμένος και ορθός τρόπος αντιμετώπισης της συμφόρησης των φυλακών. Οι αποσυμφορητικοί νόμοι δεν είναι η λύση. Αντίθετα οφείλει  η Κυβέρνηση να αναλάβει  πρωτοβουλία για εκσυγχρονισμό του ποινικού και σωφρονιστικού συστήματος, ν’ αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες και τις ανεπάρκειες  του σωφρονιστικού συστήματος με νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα  διασφαλίζουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης στις φυλακές. Επίσης είναι αναγκαίες νοµοθετικές µεταρρυθµίσεις που θα οδηγούν σε εξορθολογισµό της ποινικής καταστολής με δικαιοκρατικά κριτήρια  αλλά παράλληλα θα διασφαλίζουν και την ασφάλεια των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ