Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ (;)


EDITORIAL

Προχθές γίναμε μάρτυρες ενός θλιβερού γεγονότος: της ανθρωποκτονίας ενός ατόμου και του τραυματισμού ενός άλλου, έξω από την πόρτα της ανακρίτριας, όπου είχαν προσαχθεί για να απολογηθούν.

Ο κατηγορούμενος, πιθανόν γνώριζε ότι η ζωή του απειλείται, χωρίς όμως να μπορεί να πράξει το οτιδήποτε για να προστατευτεί (να εξαφανιστεί, να οπλοφορεί, να κυκλοφορεί με σωματοφύλακες κτλ), καθώς είχε προφυλακισθεί. Είχε όμως την εύλογη πεποίθηση ότι βρισκόταν κάτω από την προστασία της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία και θα απέκρουε κάθε πράξη που θα στρεφόταν κατά της σωματικής του ακεραιτότητας. Την ίδια πεποίθηση είχαν και όλοι οι άλλοι παρευρισκόμενοι (δικαστές, δικηγόροι, γραμματείς, συνοδοί αστυνομικοί, πολίτες) οι οποίοι θεωρούσαν ότι εισέρχονταν σε φυλασσόμενο χώρο, όπου εφαρμόζεται το θετό δίκαιο και όχι ο νόμος της ταυτοπάθειας. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η ελληνική πραγματικότητα διέψευσε τις «μεγάλες» προσδοκίες με τον ίδιο σκληρό τρόπο, όπως είχε πράξει και κατά το παρελθόν:
1988: ο Γιάννης Παπαδόσηφου εκτελεί μέσα στην αίθουσα του Εφετείου Πειραιά τον δολοφόνο του γιου του Γιάννη Βενιεράκη


1η Απριλίου 1993: Ο Αθανάσιος Ντρούζος σκοτώνει μέσα στο Στρατοδικείο του Ρουφ τους δικηγόρους Δημοσθένη Αβράμη και Χρήστο Μπάκα, τραυματίζει πέντε ακόμη στρατιωτικούς δικαστές και ιδιώτες και ύστερα αυτοκτονεί.

7 Νοεμβρίου 1994: Ο 42χρονος εργολάβος δημοσίων έργων Κωνσταντίνος Μπίντος σκοτώνει μέσα στα δικαστήρια Ιωαννίνων τον εισαγγελέα Σπύρο Σπύρου και τον αστυνομικό Κώστα Ζαρμπαλά και τραυματίζει άλλα τέσσερα άτομα.

14-5-2010 Ισχυρή έκρηξη βόμβας στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης


30-12-2010 Βόμβα μεγάλης ισχύος στα Διοικητικά Δικαστήρια


Σήμερα διάβασα ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για τα την ασφάλεια των δικαστικών μεγάρων «με αντικείμενο τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την επαρκή ασφάλεια των Δικαστικών Μεγάρων στο πλαίσιο, βεβαίως, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.». Πολύ φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί ό,τι γίνεται κάθε φορά: «αυξημένος» αστυνομικός έλεγχος 2 -3 αστυνομικών στις εισόδους των δικαστικών μεγάρων, με σωματικό έλεγχο «κάποιων» υπόπτων, επαγρύπνηση για 1-2 εβδομάδες και εν συνεχεία λήθαργος. Ακριβώς αυτό συνέβη το 2010 μετά τις βόμβες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και στα Διοικητικά Δικαστήρια στην Αθήνα. Βέβαια κάποιος θα αντιτείνει   ότι ένας χώρος όπως η Ευελπίδων δύσκολα μπορεί να φρουρηθεί με επάρκεια και ότι αν και γίνεται έλεγχος στις πύλες εισόδου, τα όπλα μπορούν να «περάσουν» εύκολα από τα συρματοπλέγματα. Ό αντίλογος σε ένα τέτοιο επιχείρημα είναι ότι αν δεν μπορείς να φυλάξεις τα συγκεκριμένα δικαστήρια, λόγω της μορφολογίας του χώρου, τότε τα εγκαταλείπεις και επιλέγεις «κλειστά» κτίρια στα οποία ο έλεγχος θα είναι ευκολότερος (τουλάχιστον όφειλες να επιλέξεις αυτή τη λύση τον καιρό που υπήρχε η οικονομική δυνατότητα και να μην δαπανάς κονδύλια για πολυτελή δικαστικά μέγαρα σε ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία ήσσονος σημασίας). Το λυπηρό όμως είναι ότι και στα υπόλοιπα δικαστικά μέγαρα της χώρας, όπου δεν υπάρχει αυλή, η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική καθώς ο αστυνομικός έλεγχος κατά την είσοδο των πολιτών είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτος. Αφύλακτες εισαγγελίες και ανακριτικά γραφεία, αφύλακτες αίθουσες δικαστών, αφύλακτες θύρες των εδρών την ώρα των συνεδριάσεων, αφύλακτες αίθουσες (ναι έχει συμβεί να μην υπάρχει αστυνομικός κατά την συνεδρίαση του μονομελούς) αφύλακτα …. αφύλακτα…. αφύλακτα!!!. Ανακαλύπτω τον τροχό με αυτό το άρθρο; Ομολογώ μετά λύπης μου πως ΝΑΙ. Και   ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΜΑΙ  ότι θα τον ανακαλύψει εκ νέου και άλλος αρθρογράφος στο εγγύς ή απώτερο μέλλον.
dikastis.gr


5 σχόλια:

  1. έχετε δίκιο...θεωρούν τον έλληνα δικαστή σκουπίδι..που μπορεί να δικάζει χωρίς air -condition, χωρίς θέρμανση, χωρίς υποδομή, χωρίς ακόμη και ασφάλεια...και φυσικά μετά το δικαστή..και το δικηγόρο..και τον πολίτη...γιατί πολύ απλά έχουν ευτελίσει τον θεσμό της δικαιοσύνης όλοι τους...ισχυρό ράπισμα σ'αυτούς είναι να εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας απέναντί τους...αλλά και πάλι τελευταία σκέφτομαι δώρον άδωρον...μάταιο? ας έρθει μια καλύτερη μέρα πιο ζωντανή...πιο ελπιδοφόρα...μακάρι...και είθε να γίνει αυτό σύντομα.

    Γ.Α. Δικηγόρος Αθηνών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε/η Γ Α,διατυπωσατε λαθος τη σκεψη σας σε ενα μονο σημειο.Το σωστο ειναι οχι "μετα το Δικαστη.." αλλα "μαζι με το Δικαστη και τον Δικηγορο και τον Πολιτη..".Ολοι μαζι αντιμετωπιζουμε αυτες τις καταστασεις.Και προσωπικα η γραφουσα σας σας βεβαιωνω οτι πρωτιστως με ενδιαφερει η ασφαλεια των πολιτων που ειναι στο ακροατηριο μου οταν δικαζω και τελευταιο βαζω τον εαυτο μου.Αυτο να ειστε σιγουρος/η οτι ισχυει για ολους τους Δικαστες.

    καλη σας ημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για όλους δεν ξέρω...αλλά χαίρομαι πάντως που ισχύει για εσάς...έτσι είναι κ έτσι πρέπει να είναι, και αυτό σας τιμά!

    Γ.Α. Δικηγόρος Αθηνών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντί να σχολιάζουμε το αποτέλεσμα μήπως θα 'ταν καλύτερα να εμβαθύνουμε στα αίτια μιας τέτοιας ενέργειας; Στο ότι δηλαδή ο Έλληνας πολίτης δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη! Διότι ΕΑΝ η γυναίκα αυτή πίστευε ότι θα αποδοθεί το δίκιο και οι δολοφόνοι θα τιμωρούνταν, δεν θα έφτανε στο σημείο να πάρει στα χέρια της το "Νόμο" και να αυτοδικήσει...
    Λ.Π. Δικηγόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν υποθέσουμε ότι η ποινή ήταν ισόβια, τα οποία θα εκτελούνταν (δηλαδή ο δράστης δε θα αποφυλακιζόταν ποτέ), πιστεύετε ότι η μητέρα (αν της διδόταν η ευκαιρία) δεν θα έπραττε ό,τι έπραξε στην Ευελπίδων;
    Νομίζω ότι το δίκαιο της ταυτοπάθειας δεν έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη σε ένα δικαϊκό σύστημα, αλλά στη λογική "οφθαλμός αντί οφθαλμού".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ